image

Een nieuw fundament voor het grootste job board platform van Nederland

Challenge

Een nieuw fundament voor het platform

Freelance.nl verbindt als marktleider al bijna 20 jaar freelancers aan organisaties. In al deze jaren hebben ze een platform opgebouwd van meer dan 325.000 freelancers en 75.000 aangesloten organisaties.

Ondanks het huidige succes staan ze voor een spannende nieuwe fase om uit te  breiden naar een bredere markt.. Het verouderde platform, dat hen naar dit punt heeft gebracht, wordt nu als een bottleneck ervaren, belemmerend voor verdere groei en ontwikkeling.

Om deze uitdagingen aan te gaan, heeft Freelance.nl besloten afscheid te nemen van de huidige infrastructuur en te kiezen voor een ambitieuze replatforming. Dit geldt zowel voor de gehele frontend als de backend. In hun zoektocht naar de juiste partner, vonden ze in Gravity de perfecte begeleider voor dit transformatieproces

 

Freelancer
Proces

Ontwikkelen met twee Blended teams

Bij Gravity staat Agile werken centraal. Hierdoor kunnen we onze processen zo inrichten dat we altijd wendbaar blijven. Voor Freelance belangrijk, aangezien de opdracht complex en uitgebreid was. We kozen daarom voor het SCRUM framework.

De ontwikkelaars binnen het project werden opgedeeld in twee Blended teams. Dit had als voordeel dat de ontwikkelaars van Freelance.nl vertrouwd konden raken met de techniek en werkwijze, en dat we de oplevering van werkende deelproducten klein en overzichtelijk konden houden. Elk team werkte afzonderlijk aan hun eigen epics van het platform, met een gemeenschappelijke productvisie als uitgangspunt.

Er werd gewerkt op zowel de locatie van Freelance.nl als bij Gravity op kantoor in Amersfoort. Door een nauwe samenwerking op te zetten was er veel ruimte voor kennisoverdracht aan het interne development team. Hierdoor zijn zij in staat om zelf het platform verder te ontwikkelen na de oplevering.

Om de twee werken waren er stuurgroep sessies met stakeholders om de voortgang te bewaken.

 

UI kit
Discovery & Design

Een schaalbaar en betrouwbaar platform

De eerste fase van het project is van start gegaan met een UX-sessie, waarbij kennisoverdracht plaatsvond over het huidige platform en de wensen en behoeften van zowel stakeholders als gebruikers voor het nieuwe platform.

De inzichten uit deze sessie zijn vertaald naar een informatie-architectuur plaat en low-fi wireframes. Vervolgens zijn deze low-fi wireframes gevalideerd door middel van gebruikerstests, zowel bij organisaties als freelancers. De ontvangen feedback is verwerkt en uiteindelijk geïntegreerd in het UI design van het platform, inclusief een klikbaar prototype. Ook tijdens de development fase zijn er tussentijdse gebruikerstesten afgenomen om zo de meest optimale gebruikerservaring te valideren bij gebruikers van het platform.

Om een consistente ervaring neer te zetten, is er een UI-kit ontwikkeld met elementen zoals kleuren, iconen, typografie en vormentaal, evenals componenten die worden gebruikt binnen het platform.

 

Pagina's
Techniek

Microservices, GraphQL, Headless, Kubernetes en CI/CD

De onderliggende techniek bestaat uit een MACH gebaseerde setup. Er wordt gebruikgemaakt van losse services die gekoppeld zijn door middel van GraphQL in een Headless architectuur icm React, NextJS en NestJS. De diverse databronnen combineren we tot een centrale API door gebruik te maken van Apollo Federation.

Naast deze API worden diverse processen in de achtergrond afgehandeld door gebruik te maken van RPC en queues binnen de Azure Service Bus. Voor de onderliggende infrastructuur is gekozen voor K8s binnen de Azure Cloud en alles wordt aangestuurd door geautomatiseerde CI/CD pipelines met Github actions.

Techniek logo's

Hier komt een mooie quote van Jop over het project

Jop VerheijenProduct Owner Freelance.nl

Jop
Resultaat

Hier komt een titel bij het resultaat

Een toekomstbestendig platform met optimale gebruikerservaring voor zowel freelancers als opdrachtgevers. … aanvullen?

In cijfers

0000Aantal gebruikers
0000Aantal opdrachten
0000Performance
0000Beoordeling gebruikers
Meer weten over deze case?
Lotte

Lotte van Beek

Business developer